22.8.18

Romania, incotro?

protest 10 august bucuresti piata victoriei_nick stavre (11)


Am cateva date pe care as vrea sa le pun impreuna in speranta ca-mi vor oferi  macar un indiciu debil dar coerent la intrebarea: Romania incotro?
1. Pe 10 august in Bucuresti a avut loc o lovitura de stat esuata, intrucat jandarmeria a facut tot ce ii permitea regulamentul in aceste cazuri, in care se doreste atacarea si preluarea institutiilor statului. Scopul acesteia era destatalizarea tarii si aducerea la putere a unui executiv lipsit de votul popular, agreat de statul paralel.

2. Timp de un an si jumatate manifestarile de strada au avut  drept pretext mentinerea independentei justitiei, care ar fi implicat si mentinerea pe pozitie a LCK, reprezentanta de vaza a luptei anti-coruptie din Romania. Revocarea intr-un final a acesteia nu a comportat revolte ale manifestantilor, care au considerat probabil ca actuala pozitie a ei e suficient de puternica ca sa-si continue misiunea de a pune catuse celor ce se opun planurilor statului paralel. 

3. Participarea la incercarea de lovitura de stat a fost in permanenta incurajata de presedintele tarii si de opozitia parlamentara. Coruptia era de acum o tema expirata din momentul in care procese au inceput sa exonereze de vina pe cunoscuti rebeli ai sistemului, odata cu deconspirarea protocoalelor multiple care au lasat institutii intregi ale statului la cheremul binomului DNA-SRI. De aceea din lipsa de inspiratie s-a apelat la descatusarea fortelor oponente guvernului, binisor impanate si indoctrinate de tehnica si profesionisti paramilitari. Devenise clar ca o astefel de organizare a manifestatiei avea o cu totul alta miza diferita de faptul ca Dragnea este penal intrucat doua functionare au lucrat in doua locuri diferite si nu la cererea lui. Ce miza putea pune pe jar mai toate ambasadele europene din Romania, media din Germania, ce miza putea explica interventia cancelarul austriac, aparitia unor cereri de excludere a partidelor coalitiei din partidele europene tutelare?

4. Am presupus ca gazul din Marea Neagra ar putea fi miza. Cum se situau tarile fata de existenta acestei nesperate surse de energie? 

 a. UE in urma cu un an aprobase proiectul BRUA care aducea in Europa gazul din Marea Neagra pe gazoducte construite de romani, gazul fiind considerat proprietatea romanilor. 

 b. Austria si Ungaria reusisera sau erau pe punctul de a reusi sa preia gestiunea (vanzarea) gazului respectiv in Europa

 c. Germania are un contract de livrare a gazului metan cu Rusia in conditii foarte avantajoase si numeroase alte interese economice comune.. Aparitia unei alte surse de gaz natural in Europa ar incurca intelegerea dintre Germania si Rusia, rapindu-i Moscovei dreptul de a stabili preturi si clienti dupa bunul plac. Romania nu prezinta garantii ca nu va face concurenta gazului rusesc, cel putin in prezenta actualului guvern.Cu alte cuvinte Rusia nu agreaza exploatarea din Marea Neagra si e foarte posibil ca dorinta Germaniei de apropiere economica si poate strategica de Moscova in conditiile impuse de Trump sa o determine si pe aceasta sa nu doreasca un conflict european in plus.

 d. Americanii, prin Exxon sunt interesati de gazul romanesc, in conditiile in care gazul de sist pe care il cauta prin toata lumea nu prea se gaseste in cantitati necesare si necesita resurse de apa majore pentru exploatare, daca ar fi sa nu vorbim si de pericolele geologice pentru populatie. Un congresman republican, seful Comisiei de Control al serviciilor de Intelligence, a venit fulgerator in urma cu 3-4 zile in Romania si a avut o discutie de o ora cu premierul Dancila, fara sa mearga la Cotroceni, fara sa-l fi anuntat in prealabil pe ambasadorul nostru in SUA,  D-l Maior. E greu de presupus ca i-a spus premierului sa demisioneze guvernul, caci daca ar fi avut aceasta intentie, ar fi discutat cu Iohannis. DE AICI PUTEM TRAGE CONCLUZIA ca Iohannis si americanii au pareri diferite fata de prezenta guvernului si fata de inceperea exploatarii gazelor din Marea Neagra. In acelasi timp, coincidenta a facut ca Turcia si SUA sa fie foarte aproape de un conflict major, ceea ce i-ar determina foarte probabil pe americani sa-si transfere rachetele si aparatura nucleara din Turcia in Romania, cel mai probabil. In acest timp premierul nostru a anuntat inceperea diligentelor interne de mutare a ambasadei noastre la Ierusalim. Asadar, Guvernul este inca fidel parteneriatului strategic si probabil agreaza politica de tenta nationala a lui Trump. Cei care se opun guvernului, exploatarii gazelor si sunt gata sa faca pe placul Germaniei si Moscovei prin orice mijloace, inclusiv o lovitura de stat, se situeaza geostrategic de partea intereselor ruso-germane.
  e. Vizita mai mult decat prietenoasa a lui Putin in Austria cu ocazia sarbatoririi nuntii imperiale a ministrului de externe (doamna blonda care se opunea in urma cu o saptamana parerilor Germaniei fata de miza noastra) , reverentele exagerate ale Doamnei ministru in fata lui Putin, imbratisarile si sarutarile prezente din belsug denota o perfectionare a relatiilor Austriei cu Rusia si poate Germania in privinta intereselor economice. In aceste conditii Austriei ii va fi mai lesne sa se opuna de acum exploatarii din Marea Neagra, schimbandu-si interesele decat sa se erijeze in gestionor al acestora. 

  f. Ungaria? Ungaria nu da semne ca si- ar reconsidera sansele privind nevoile de gaz sau si-ar schimba tendintele revizioniste fata de Romania. 

O prima intrebare: Ce s-ar fi intamplat cu noi daca lovitura de stat ar fi reusit?

Lasand la o parte ridicolul situatiei protestatarilor care invinuiesc guvernul Dragnea de rusofilie fara sa analizeze tendintele si interesele presedintelui si ale opozitiei, ramane intrebarea: E mai bine sa primim arme nucleare din Turcia, aici,in coasta Rusiei, imaginandu-ne ca devenim o mare putere regionala, sau alta e solutia?


                                                                                                                                                 SD


Un comentariu:

smaranda dobrescu spunea...

Adrian Severin, 22-08.2018
.....................................................................................
Întâlnirea Putin- Merkel a avut loc la reședința privată a cancelarului german. Una și aceeași persoană cu cea care cere SUA și membrilor UE, să înăsprească și prelungească sancțiunile împotriva Rusiei, consecutive “partajului” de facto al Ucrainei prin efectul “revoluției” Maidanului. Și, evident, aceeași persoană cu cea care luptă până la ultimul ... ucrainean pentru independența Kievului față de Moscova, în timp ce îi răpește Ucrainei atuul strategic al monopolului asupra tranzitului de hidrocarburi rusești spre Europa, întărindu-și dominația asupra acesteia prin construcția gazoductului North Stream 2, care, dintr-o lovitură, îi va transfera ei respectivul monopol și va elimina ipoteticul “șantaj energetic” american asupra “Europei germane”.

Potrivit informațiilor oficioase, cei doi nu au discutat despre controversatul gazoduct decât atât cât să transmită Americii și lumii că zarurile au fost aruncate și opoziția Casei Albe nu are efecte asupra Antantei ruso-germane. În rest, ca orice super-puteri, au vorbit despre raporturile bilaterale numai prin abordarea problemelor altora: Siria, adică Orientul Mijlociu (acolo unde influența americană se cere limitată), Iran, adică Asia Centrală (acolo unde se preconizează pe față sabotarea politicii americane) și Ucraina, adică Europa de Est și Marea Neagră (acolo unde Trilaterala Rusia-Turcia-Germania pare a ieși din ceață, asemenea fantomei Olandezului zburător.