6.8.19

Ce ar mai fi de facut?


Contrar pseudo-folclorului in circulatie, nimic intrinsec capitalismului nu-l poate regla/scoate pe acesta din CRIZA. Capitalismul lasat nereglementat afunda lumea si mai adanc in criza.

Cum politicienii din sfera occidentala nu mai sunt alesi de popor, ci proptiti de mega-interesele de afaceri, cu capitalul global la capul mesei, observam ca acestia nu mai servesc democratiile ci plutocratia globala. Politicienii s-au achitat in ultimele decade atat de bine de sarcinile noilor stapani incat plutocratilor le-a fost din ce in ce mai bine in timp ce majoritatilor din ce in ce mai greu.

In sensul celor de mai sus, observati cum in Franta se privatizeaza ultimele vestigii ale proprietatii publice, oriunde un cadou facut intereselor financiare, in numele austeritatii/eficientei; pentru diversiune, Macron a reusit sa criminalizeze orice scancet al 'vestelor galbene', in timp ce afro-francezii au liber la incendiat si discurs anti-francez.

Din punctul de vedere al ortodoxiei capitaliste dereglementate, crizele sunt doar temporare si se rezolva endogen prin continuarea dereglementarilor: privatizarea bunurilor si serviciilor publice si libertatea plutocratilor de a specula financiar cu bani fara de numar si asumati de datoriile nationale ale statelor.

Din perspectiva aceleiasi ortodoxii capitaliste dereglementate, majoritatea trebuie adusa in stare de *disperare ceativa* ca preconditie a transformarii acesteia in antreprenori ce vor general noile idei pentru a reporni un nou ciclu capitalist. Asta in timp ce plutocratii astepata sa extraga rentele din eventualele inovatii. Cei care nu catiga la loterial antreprenoriala, adica cei mai multi, vor trebui implicit sa munceasca mai mult pe mai putin. Acest mecanism este vechi si verificat--a stat la baza pornirii capitalismului in Imperiul Britanic odata cu privatizarea pasunilor detinute si exploatate in comun de tarani.

Din punctul de vedere al capitalistior iluminati, am avea si altceva de facut. La capul listei, il pun pe Piketty cu ideea TAXARII GLOBALE a averilor si veniturilor, in vederea redistribuirii. Alta idee ar fi aceea a spargerii monopolurilor--de exemplu, Elizabeth Warren si chiar Donald Trump.

La cele de mai sus, as adauga urmatoarea idee: Nationalizarea monopolurilor naturale, restrangerea capitalului la scala nationala si permiterea unui anume nivel al inflatiei.

P.S. Prefer sa ma abtin despre optiunile Romaniei, o tara data pe degeaba pentru ca niste jucatori de mana a doua sa primeasca lunar stipendii dela centru. In Romania, domnul Barna (USR), grabit sa-i intreaca pe toti cei de teapa lui de pana acum, a propus ca Ministerul Afacerilor Externe sa fie condus de 'partenerii' externi ai Romaniei.
P.P.S. Odata neutralizate majoritatile nationale, pericolul existential pentru capitalismul financiar si dereglementat vine din 2 directii: Rusia (ca alternativa culturala), respectiv China (ca alternativa sistemica). Va deveni fascismul o alternativa acceptabila in occident, ca la inceptul anilor 1930 cand Churchill il lauda pe Mussolini?


No photo description available.

Niciun comentariu: