6.8.19

Revizionism german sub masca transilvana


Un blog derutant ne dă de gândit – are un nume ca un jurnal mankurt din anii de demult, “Neuer Weg”. Dar conținuturile sunt felurite și au parcă două elemente distinctive comune. Unul este o latură de captațio benevolensis chiar și pentru români, care poate pe alocuri convinge. Al doilea, o nonșalantă obsesie pe Transilvania, ca și când România nici ar exista nici ar trebui să existe.

Despre captatio benevolensis? Cel mai impresionant, bloggerul se pare principal, HHH (Herr Hans Heidrich, care este și posesorul asociației cu acelaș nume) ne informează de faptul că blogul său a fost dat in judecată de insuși Schweighoffer, pentru că a spus adevărul despre el. http://www.neuerweg.ro/schweighofer-sues-environmental-ngo-from-romania-in-vienna/
O informație care, dacă este verificabilă, produce pe drept cuvânt o aură – meritată, după părerea mea – de eroism pentru blogger. Mi se pare surprinzător ca Schweighoffer care nu l-a dat pe Alexander von Huboldt și alți reporteri în judecată, să reacționeze rabiat la aceleași adevăruri afirmate de HHH. Dar in dubito pro reo. și atunci: doar aș mai departe, poate convingeți și unii verzi in Germania să se alăture bunei cauze. 



In alt articol, ni se critică în mod aparent echidistant, răutatea naționalismelor care se preocupă de istorie pentru a face pe eternii ceilalți să se simtă … în plus, pe românește spus. Articolul începe politic corect cu critica unor propagande ungurești de pe vremea lui Horthy, facute tăios și necruțator, dar foarte analitic, fara cinism sau persiflări. Ah ce interesant, își zice cititorul; dar nu a apucat să gândeascx așa, când iată că adevărul iese la suprafața ca rața pe lac. Se trece la timpul recent, dela Horthy direct la personajul Funar, calificat în mod cel puțin tendențios de deplasat de … fanariot, și pus în rănd cu Horthy la naționalism, căci vezi doamne, si Funar a cam împușcat oameni neaparați și nevinovați. și așa, captațio benevolensis sfârșește în gard, în acest caz, căci lasă gustul amar că toată critica aparent analitică și echilibrată nu a fost decyt o fentă – nereușită – pentru a da drumul unei ure primitve împotriva controversatului primar – care însâ nu a fost nici ucigaș fascist și nici fanariot, orice ar zice HHH.

In alt loc http://www.neuerweg.ro/transilvania-edes-heimat/ , vedem o aglomerație de diverse figuri de teapa penibilului S. Gherman, mankurtul de modă nouă al “Transilvănismul”, care s-ar dori creatorul unei noi subspecii: Mankurtul fost român, de tendință maghiarofil-antiromână. Să fie iubit. Dar iată genul de comentarii care circulă la publicațiile acestui blog, fără genul de intervenții care au de obicei loc de la moderație în asemenea cazuri, și asta nu de azi de ieri:
“Liga Transilvania Democrata sâs: 30/05/2015 at 21:08
Clipele Romaniei sunt numarate, ca si ale romanilor din Transilvania! Deja avem listele romanilor ce vor fi expulzati in sud peste Carpati din Cluj , Tg Mures, Baia Mare , Satu Mare , si se lucreaza la listele celorlalte orase ! Noi suntem viitorul guvern al Transilvaniei, noi decidem cine ra,mmmmmmmmane si cine nu ! Ca limbi oficiale vor fi 3 in prima faza, iar dupa 10-15 ani or sa ramana doar 2!" Inutil de spus, având în vedere faptul că bloggerii în general moderează singuri discuțiile – mai ales că numărul de replici este în general sub 10, la dl. HHH, este cel puțin bizar, dar poate chiar revelatoriu, faptul că un astfel de răpuns dăinuie de patru ani. Este oare mesajul subliminal al blogului?
  
Iată că în sfârșit, reecent, apar și sugestii de înbunătățiri în spiritul HHH:


Citită cu trei săptămâni înainte de împlinirea a 80 de ani dela semnarea pactului Ribbentrop/Molotov, construcția domnului Heidrich, care se crede poate un exercițiu reușit de ”captatio benevolensis”, se desvăluie totuși destul de clar ca o încercare de argumentare forțată de genul ”Toți v-ați avut partea, haide să reîmpărțim cărțile” -- și pentru acest târg recurge la șiretlicuri de modă nouă: să nu mai inceapă istoria Transilvană odată cu pogorârea maghiarilor ci cu 600 de ani mai târziu, pe la Mohacs. Căci așa i-a convenit dânsului. De ce nu? Ceea ce eu vreau să spun este că articolul excelează prin ceea ce nu spune: anume că Transilvania este în România, și este în România pentru că Românii au un drept internațional -- nu golănește batjocorit ca ”etnic”, căci este juridic -- la autodeterminare și unitate. Tăcerile domnului Hans se citesc ca acel ominos paragraf patru în care se spunea ”Din partea noastră, Germania afirmă totalul dezinteres pentru teritoriale României de dincolo de Carpați”. Opa, scuze -- pe vremea aceea nu erau Carpații, era Prutul. Părerea mea este totuși că Germania poate aștepta de la Dl. Heidrich o contribuție de bun simț și care să respecte toate părțile, chiar și pe cea majoritară. Căci dacă vine să fie, politicienii nu au nevoie de Heidrich ca să scrie un ”declarăm lipsă de interes”. Contribuții mai constructive, și mai ales sincere, ar fi de preferat.”


Recunosc că autorul cere critici și opinii, drept care mi-am încercat norocul. Dar în limba germană, se preface că nu înțelege ce îi spui, iar în romănâ vorbește cam în tonul în care doamna Hertha Mueller își descria dialogurile cu organele securității – adică în limba română ai dreptul de la început la un tratament agresiv, de parcă i-ar fi teamă că îi dai cu vreo realitate neplăcută în cap. Deci te intreabă ce ai studiat ca să iți permiti să discuți cu el, de ce iți permiți să fii român, când ai putea fi Transilvănean, tot așa, nu este de apropiat. Pe de altă parte, chiar în indecizia între atitudinea verde și iubitoare a pădurii țarii, și prevestitorul unui nou Ribbentropp, care aspect să fie mai credibil la HHH, eu găesc util ca să știe lumea ce se mai incinge sub cerul virtual al țării și să iși facă toți o opinie, să răpândească veștile bune și rele. Să încerce, cine știe, poate unii sunt mai Transilvăneni pentru el, și pot afla mai bine ce vrea HHH. 

Preda Mihăilescu

[Nota bene:  la blogul d-ui HHH, in general, nu se poate comenta, iar pe facebook acesta blocheaza prompt orice comentator care ar tulbura viziunea HHH-iana asupra lumii.  De aceea, ca sunteti de acord sau nu cu cele de mai sus, devine imperativa distribuirea.

Niciun comentariu: