25.8.19

Ganduri dupa Intelegerea romano- americana, august 2019

Discutie preluata de pe FB, Grupul Prospectiv, 25.08 2019

Gheorghe Piperea

Pentru ca Trump a dictat si Johannis s-a conformat cu deja proverbiala-i supușenie, România a cumparat cu 4 mld dolari rachete Patriot reșapate si cu nu stiu cate sute de milioane avioane de luptă F-16 depășite demult fizic si moral. Recent, pretentiile lui Trump au fost “îmbunătățite”: centrala de la Cernavoda, pentru extinderea careia se asteapta de vreo zece ani un contract cu niște chinezi, mai asteapta încă vreo zece, pana se hotareste sa vina să o preia, cu contract direct, fara licitatie, o corporatie americana. La fel si reteaua de telefonie 5G, unde cei mai avansati sunt chinezii de la Huawei, noul bau-bau agitat de Trump - si asta va trebui să stea pe loc. În plus - ordonanta “lacomiei”, care punea niste conditii de acces la gazele din Marea Neagra, trebuie rescrisa, in asa fel incat firmele americane sa nu mai aiba complicatii de-astea cu licitatii, licentiere transparenta, autorizatii etc. Intra aici si gazele de șist (chestie abandonata doar temporar de Chevron), precum si preluarea in liniste si cu calm a Oil Terminal Constanta de către fonduri de investiții americane. Asadar, Make Romania small again.
Treaba cu taxa de apartenenta la NATO si cu “independenta” economica de Rusia si China nu a tinut si in cazurile Germania si Franta, care au cotit-o catre o teoretica armata europeana si s-au afundat in aliante bilaterale cu Rusia si China (interzise pentru restul membrilor “de rand” ai UE).
In rest, presedintele nostru e bine. Are o șapcă mișto (cool).

Adrian Severin
 Dacă, repet dacă, în urma diverselor discuții purtate de Klaus Iohannis prin lume, se încheie contracte ori se iau decizii neavantajoase, sau nu se încheie contracte ori nu se iau decizii avantajoase pentru România, vina este a guvernului, căci angajamentele Președintelui nu fac doi bani, ele fiind în afara competențelor lui constituționale. Străinii care negociază cu el vor înțelege asta după ce o vor simți pe pielea lor. Dacă, însă, guvernul cedează mereu și execută angajamente nule, răspunderea este numai a lui. Treizeci de ani mass media ne-a băgat în cap o Constituție inexistentă, potrivit căreia România este republică semi-prezidențială iar președintele șef al statului. Este vremea să ne descoperim Constituția și să o apărăm, inclusiv cerând guvernului să nu execute angajamentele pe care Iohannis le ia fără nici un drept.

Grupul Prospectiv

Americanii banuiesc ca stiu acest lucru si nu au orgoliul mistificarii evidentei precum il are Iohannis. Ideea de capcana intinsa devine clara. Americanii au incercat, bazandu-se pe vanitatea ce umple exclusiv interiorul prezidential, stiind ca pacaleala va tine doar daca si guvernul se dovedeste la fel de ignorant.

Adrian Severin

Grupul Prospectiv, exact. Pentru că nu au putut împiedica Germania să îl susțină și au fost obligați să cadă la învoială cu ea în acest sens, americanii l-au atras pe Iohannis la Casa Albă ca să îl compromită și astfel să îl sterilizeze politicește. Și au reușit pe deplin. Să sperăm că guvernul nu va merge după fentă. Primele semne sunt că nu. Doar să îl și țină.

Niciun comentariu: