4.11.15

Cate tragedii vor mai fi necesare?

Recentul episod tragic dela Colectiv scoate in vazul tuturor ceea ce ma tem ca nu va fi numaidecat si pe intelesul tuturor:  Pe de-o parte, ceea ce stiam, privatizarea Romaniei a reusit, pe de alta parte, privatizarea a esuat Romania!

Intr-adevar, mai toate proprietatile statului parca s-au evaporat, contractul social dintre stat si cetatenii sai a fost inlocuit de un mozaic de contracte comerciale, logica de sistem, locala si la vedere, a fost transformata intr-o logica vaga ai carei operatori sunt greu de descifrat.

Statul a devenit paznicul mega-interesului comercial si hingherul celor mici, multi si romani.  Romanii am devenit cu toti agenti zelosi ai individualismului, caci in toti acesti 25 de ani am fost conditionati pavlovian in sensul acesta, respectiv exclusiv anti-comunitar.

Care este legtura dintre episodul Colectiv si privatizarea Romaniei?  Inlocuirea unei logici de sistem cu aceea a liberului arbitru si asezarea slujbasilor, doar nominali, ai statului in pozitia de maximizatori de profit personal aseaza populatia in pozitia unei turme de ovine.  A se observa, problema nu este privatizarea in sine, ci schimbarea de paradigma care pune profitul personal inaintea oricarui alt considerent.

Cateva observatii:

1) Solutia nu este intoarcerea in timp, ci redescoperirea virtutilor comunului si institutionalizarea acestora acolo unde interesul individual se opune interesului de grup.  Adica interesele cetatenilor in fata interesului privat nu pot fi aparate de alt interes privat, ci de reprezentanti ai interesului cetatenesc/de grup.  Victimele de la Colectiv nu mai pot traversa strada la concurenta, care la randu-i nu pare sa fi fost mai bine echipata pentru a face fata unui astfel de eveniment.

2) Ca parte a interesului de grup, capacitatile medical-sanitare ale Romaniei trebuiesc refacute, iar costurile trebuiesc suportate de interesul privat si cetateni.  Scaderea impozitelor sociale ale marilor agenti economici este cauza primara a sub-finantarii statului si functiilor acestuia (inclusiv sanatatea), iar nu ineficienta statului sau extravagantele BOR.  Statul este peste tot la fel de in/eficient, iar observatorii atenti constata ca acolo unde statul a fost inlocuit cu agenti privati, dela Reagan-Thatcher incoace, serviciile private sunt mai scumpe si mai proaste decat ale statului de odinioara--romanii sa gandeasca doar la ApaNova.

3) Pedepsirea catorva functionari de primarie si a patronilor implicati nu va rezolva problema de sistem, ci cel mult va face aceste cluburi mai protejate impotriva prostiei/lacomiei.  Este nevoie de evaluarea traseului ultimilor 25 de ani si gandit la ce tragedii mult mai mari se expun toti romanii daca nu vor schimba ei insisi macazul.  In fond, episodul Colectiv pare a sugera ca triajul cu comanda multipla din care este ghidonata Romania aproape ca si-a indeplinit misiunea: Aducerea si mentinerea Romaniei in situatia de transee evacuabila(*).

4) Deocamdata, capitalismul a reusit in Romania.  Statul a esuat.

5) Criticilor si celor care aproba cele de mai sus le revine deopotriva sarcina sa gandeasca la un design de tara care sa faca din recentul episod Colectiv o singularitate de tranzitie.


_______________
(*) Romania ca o transee evacuabila este metafora unui membru al Grupului Prospectiv la facebook, RW.



3 comentarii:

ZeV spunea...




Romania mai are o singura sansa;
Sa dispara ca stat independent.
Asta este. Suntem parte a unui popor genetic malformat. Va trebuie sa ne amestecam cu altii, pana ne vom dizolva de tot. Repet, ma linisteste gandul ca ai mei copii vor pleca. Numai cand pronunt, in minte, in aceste zile, Romania, am o puternica senzatie de frig.

Marcel Bresliska, cunoscut mai ales sub pseudonimul Marcel Breslasu spunea...



„NU,

Fiecare trebuie să’njghebe totul de la ‘nceput.

Nimeni nu descuie taina lumii cu cheie de imprumut.

Intrebând de drumul mai scurt nu ajungi niciodată,

a ajunge nu-i nici pomană, nici minune, ci răsplată.

Decât un sfetnic la răspântie, mai bine te ‘ntâmpină o ‘ndoială.

Ocolul face parte din drum si risipa din socoteală.

…….

Nu,

Gândul care n’a rodit din trăire e zădărnicie si glumă,

se ‘ncolăceste in jurul lui insusi, până se sugrumă.

Tâlcul pe care crezi că l-ai prins, ti se strecoară din năvod

dacă nu l-ai impletit singur, cumpănind nod după nod,

gândul care n’a rodit din trăire nu poartă rod.”

Chris Hedges & John Ralston Saul spunea...

"What is this ideology [of neoliberalism]?" Saul asked about our current economic and political order. "Let's face it. It's an ideology of inevitability, it's an ideology based on self-interest. An ideology in which there is no real memory. And at the end of the day it's about power and money."

Saul has been predicting the fall of "globalism" and the rise of nationalism for almost 20 years, a prediction that's looking more and more realistic of late.

Hedges, for his part, believes that the quasi-religion of neoliberalism will soon be "discredited," but warned it could be replaced by the "false populism" of the far right.

"The inevitable consequence of impoverishment of neoliberalism," Hedges said, "is the false populist. The Donald Trumps." The rise of "outsiders" like Trump and Carson on the right, along with an uptick of nativism, seems to support this theory.


http://youtu.be/GCqKYftRVE8